Φοροεπιδρομή
Στα πρόθυρα νευρικές κρίσης βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, μόλις έμαθαν εχθές τα ιλιγγιώδη ποσά που καλούνται να πληρώσουν για τον νέο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Μετά τις αντιδράσεις της αντιπο-λίτευσης αλλά και νεοδημοκρατών βουλευ-τών, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το σύστημα παρουσίασε προβλήματα που οδήγησαν σε υπερβολικές επιβαρύνσεις. Αλλά οι υπόχρεοι θα πρέπει να καταβάλουν την υπερβολική δόση του Αυγούστου, που θα συμψηφιστεί με τις επόμενες δόσεις του φόρου. Στο μεταξύ, στη ρύθμιση 12 μηνιαίων δόσεων εντάσσονται οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Εσόδων, Αικ. Σαββαΐδου.
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι έχουν προκύψει υπερβολικές...
επιβαρύνσεις, γνωστοποιώντας τη δυνατότητα τροποποιητικής δήλωσης έως 30 Νοεμβρίου, χωρίς επιβολή προστίμων και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών με την τελική οφειλή που θα προκύψει μετά τις τροποποιητικές δηλώσεις. Παρόλα αυτά, θα πρέπει πρώτα να καταβληθεί το «φουσκωμένο» ποσό του Αυγούστου.
επιβαρύνσεις, γνωστοποιώντας τη δυνατότητα τροποποιητικής δήλωσης έως 30 Νοεμβρίου, χωρίς επιβολή προστίμων και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών με την τελική οφειλή που θα προκύψει μετά τις τροποποιητικές δηλώσεις. Παρόλα αυτά, θα πρέπει πρώτα να καταβληθεί το «φουσκωμένο» ποσό του Αυγούστου.
Επιπλέον, οι διορθώσεις που προαναγγέλλει η κυβέρνηση ως «φοροαπαλλαγές» ήδη προβλέπονται από τον νόμο. Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, το υπουργείο Οικονομικών «κλείνει» το μάτι στους φορολογούμενος αλλά και στους αντιδρώντες βουλευτές της συμπολίτευσης, με εξόφληση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ σε δώδεκα έντοκες δόσεις.
Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του ΕΝΦΙΑ, εξαιτίας των κενών που έχει ο νόμος και τα λάθη υπολογισμού για οικόπεδα σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα τερατώδεις επιβαρύνσεις για οικόπεδα εντός οικισμών και εκτός αντικειμενικού συστήματος, έχουν φέρει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Στην περιφέρεια η κατάσταση είναι ακόμη πιο απελπιστική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που αναφέρουν τα Νέα, είναι ότι η εφορία ζητά 3.400 ευρώ για χωράφι 7 στρεμμάτων με σιτηρά.
Όπως προκύπτει, σε τουλάχιστον 487 περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος έγινε λανθασμένος υπολογισμός της αξίας οικοπέδων και του φόρου, καθώς χρησιμοποιήθηκαν συντελεστές και τιμές ζώνης όμορων περιοχών αντί των τιμών που ορίστηκαν το 2013 για τον υπολογισμό του ΦΑΠ, οι οποίες ήταν πολύ πιο χαμηλές. Επιπλέον, πληθαίνουν οι καταγγελίες για υπολογισμό ολόκληρου του φόρου σε ημιτελή κτίσματα, όπου κανονικά εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4.
Έντονη ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, «τα όσα ανακαλύπτουν οι πολίτες στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, είναι ακόμη μια σαφής απόδειξη της βάρβαρης και άδικης φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά συγχρόνως και η καλύτερη τεκμηρίωση για την άδικη, αναποτελεσματική και ατελέσφορη φορολογική πολιτική ΝΔ – ΠΑΣΟΚ». «Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα οι αδικίες, τα λάθη και οι παραλείψεις θα οδηγούσαν σε παραιτήσεις υπευθύνων, αλλά στη χώρα μας οι πολιτικοί υπεύθυνοι, έχουν ακόμη να επιτελέσουν ….σοβαρό έργο με χαριστικές διατάξεις και φωτογραφικές τροπολογίες υπέρ διαπλεκόμενων συμφερόντων», τονίζεται από την Κουμουνδρούρου.
Αντιδράσεις για τον νέο φόρο ακινήτων έρχονται ακόμη και από βουλευτές της συγκυβέρνησης. Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μαρκοπουλου, χαρακτήρισε απαράδεκτο τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, σε επικοινωνία του με το γραφείο του υπουργού Οικονομικων, ενώ σημείωσε ότι σε πολλές περιοχές της Εύβοιας ο φόρος ήρθε δεκαπλάσιος σε σχέση με πέρυσι.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών ζήτησε ο τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος, Φίλιππος Σαχινίδης, με τον Γκίκα Χαρδούβελη να προτείνει η συνάντηση να γίνει αφού ολοκληρωθούν οι υπολογισμοί για τον ΕΝΦΙΑ.
Άγνωστο παραμένει αν θα αποδώσουν οι διορθώσεις του υπουργείου Οικονομικών καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων ενδέχεται να αδυνατούν να καταβάλλουν την «μεγάλη» δόση ΕΝΦΙΑ του Αυγούστου, ώστε να αναμένουν στη συνέχεια τον συμψηφισμό.
Στο μεταξύ, βαρύ κάθεται το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα στην κυβέρνηση. Εκτός από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για πλήθος διατάξεων και «φωτογραφικών τροπολογιών» η δικομματική έχει να αντιμετωπίσει και το «γαλαζοπράσινο» αντάρτικο.
Εγκύκλιος ΥΠΟΙΚ για ένταξη μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη ρύθμιση των 12 δόσεων
Στη ρύθμιση, υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων στις Φορολογικές Αρχές (ΔΟΥ, Ελεγκτικά Κέντρα) ληξιπρόθεσμων, έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ) και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών). Στις οφειλές αυτές συγκαταλέγονται και τυχόν συμβεβαιωμένες υπέρ τρίτων (ΝΠΔΔ κλπ).
Μέχρι να δημιουργηθεί η διαδικασία υποβολής της αίτησης υπαγωγής των οφειλών αυτών στη ρύθμιση, μέσω του TAXISnet, οι οφειλέτες θα πρέπει να την υποβάλουν στην εφορία.
Στη ρύθμιση, με τους ίδιους όρους δύνανται να υπαχθούν, εφόσον αιτηθεί ο οφειλέτης και:
α) βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΚΦΔ
β) βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΚΦΔ.
Εξαίρεση από την υπαγωγή στη ρύθμιση
Στη ρύθμιση δεν δύνανται να υπαχθούν:
Οφειλέτες που κατά το χρόνο υπαγωγής έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για φοροδιαφυγή. Αυτό θα δηλώνεται υπεύθυνα από τον οφειλέτη φυσικό πρόσωπο ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου και θα ελέγχεται από την αρμόδια ΔΟΥ/ Υπηρεσία σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ή δειγματοληπτικά, κατά την κρίση της.
Οφειλές που σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις δεν δύνανται να υπαχθούν σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών.
από το «tvxs.gr»
Σχόλιο «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑΣ-ΕΠΑΜ»: Φτάνει η μεγάλη ώρα: Ολοκληρωτική στάση πληρωμών προς τις τράπεζες και το κατοχικό καθεστώς ΤΩΡΑ!
http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου