Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Η δημοσιογραφική δεοντολογία στο... απόσπασμα!

Δελτίο τύπου

Από το Γραφείο Τύπου του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.)ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

«Στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας επιβάλλουν αφενός μεν τη διασταύρωση των πληροφοριών -μέσω ενδελεχούς έρευνας- πριν τη δημοσιοποίησή τους, αφετέρου δε λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς το ενδεχόμενο διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Ωστόσο, ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Χατζηνικολάου, στην προσωπική του εκπομπή στον Real fm(1/4/2015), απέδωσε στον σ. Δημήτρη Καζάκη τη διάδοση της πληροφορίας που αφορά σε συμφωνία swaps ύψους 49,4 δις εκ μέρους της κυβέρνησης. Όμως, όλοι όσοι έλαβαν γνώση του σχετικού δημοσιεύματος, γνώριζαν ότι δεν επρόκειτο για ισχυρισμό του αρθρογράφου σ. Δημήτρη Καζάκη, αλλά για τον σχολιασμό μιας σαφέστατης ομολογίας του κ. Πέτρου Μηλιαράκη, νομικού συμβούλου της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή Αντι-Θέσεις του Γιώργου Σαχίνη, στο Κρήτη TV (www.youtube.com/embed/6NNT51Ogm3o). Και μάλιστα, στο δημοσίευμα, εκφράζεται με σαφήνεια η επιφύλαξη ως προς την ακρίβεια της πληροφορίας, παρ’ ότι εκπορεύθηκε από ένα -υψηλού κύρους- κυβερνητικό στέλεχος.

Ως εκ τούτου, εγείρεται το εξής ερώτημα:
Ο κ. Χατζηνικολάου γνώριζε επακριβώς το περιεχόμενο του δημοσιεύματος;

Διότι αν το γνώριζε, ελέγχεται για τη διαστρέβλωσή του και φυσικά για την απόκρυψη της δήλωσηςΜηλιαράκη. Αντιθέτως, στην περίπτωση που δεν το γνώριζε, είναι υπόλογος διασποράς ψευδών ειδήσεων, λόγω ελλιπούς δημοσιογραφικής έρευνας.

Επί πλέον, αυτό το οποίο θα περίμενε η ελληνική κοινωνία από έναν έγκριτο και φερέγγυο δημοσιογράφο,  είναι η ενδελεχής διερεύνηση μιας τόσο σημαντικής πληροφορίας και η ανάλογη ανάδειξη του σχετικού θέματος.

Το Γραφείο Τύπου του Ε.ΠΑ.Μ.
Αθήνα 02/04/2015»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου