Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Βροχή νομοθετημάτων, με τα χειρότερα να έπονται



Σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία έγκρισης του σχεδίου νόμου για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και αρχίζει με ρυθμούς κατεπείγοντος η διήμερη συζήτηση για τους πλειστηριασμούς
Εκπλήξεις, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν αναμένονται μετά και τις χθεσινές τοποθετήσεις των εισηγητών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές, πλην δύο ή τριών όπως ο Β. Πολύδωρας από τη ΝΔ και ο Ν. Σηφουνάκης από το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, εκτόνωσαν τη δυσφορία τους κυρίως προς το πρόσωπο του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρα και ως εκ τούτου θα στηρίξουν τα δύο νομοθετήματα και θα αναχωρήσουν για τις εκλογικές τους περιφέρειες.

Σήμερα πάντως, σημειώνει το naftemporiki.gr, ο υπουργός Ανάπτυξης συνεχίζει το «κυβερνητικό μασάζ» για το θέμα των πλειστηριασμών αυτή τη φορά στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κάμψει και τις τελευταίες αντιρρήσεις τους.

Εν αναμονή των χειρότερων με το νέο έτος

Οι δυο ψηφοφορίες αποτελούν την τελευταία δοκιμασία για την κυβέρνηση για το 2013, αλλά μέχρι στιγμής στο Μέγαρο Μαξίμου και στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν υπάρχει η εκτίμηση ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα, εκτιμά το «Βήμα».
Οι βουλευτές της ΝΔ είναι υπό... ασφυκτικό  «έλεγχο» από συνεργάτες του πρωθυπουργού και τις τελευταίες ώρες έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια στο παρασκήνιο για να μην υπάρξουν σήμερα και αύριο απώλειες στις δυο ψηφοφορίες.
Ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που εκτιμάται ότι θα βρεθεί εκτός γραμμής είναι ο κ. Βυρ. Πολύδωρας που έχει καταφερθεί ανοικτά κατά του νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων και εδώ και μέρες με δημόσια τοποθέτησή του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει.
Την ίδια στιγμή με αγωνία παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου και το κλίμα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, ενώ είναι ενδεικτικό το μήνυμα «δεν περνάει χωρίς αλλαγές» που έχει στείλει η Χαρ. Τρικούπη ειδικά για το νομοσχέδιο που αφορά τους πλειστηριασμούς.
Παρά το γεγονός ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο προβλέπουν ότι δεν θα έχουν απώλειες στις ψηφοφορίες, εντούτοις υπάρχει προβληματισμός από τα πυρά των βουλευτών, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.
Ήταν ενδεικτική η στάση του βουλευτή Α΄ Αθηνών και πρώην υπουργού κ. Πρ. Παυλόπουλο που αποδόμησε τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου για τη φορολογία ακινήτων, μιλώντας ευθέως για αντισυνταγματικότητα, αλλά και η αναφορά του περί «έμμεσης δήμευσης» της περιουσίας των πολιτών.

Για μια ακόμη φορά ο κ. Ν. Κακλαμάνης εξαπέλυσε πυρά κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, αναφέροντας ότι είναι σοσιαλδημοκράτης και όχι λαϊκός δεξιός για αυτό και είναι υπέρ του κεφαλαίου. «Του έχω πει πολλές φορές να έρθει στη λαϊκή δεξιά αλλά ανθίσταται» σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης και διευκρίνισε όμως ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο αλλά θα περιμένει τον κ. Στουρνάρα τον Μάρτιο, «εκτός αν μέχρι τότε έχετε έρθει στη λαϊκή δεξιά και αλλάξετε πολιτική».

Nομοθετούνται αυστηρά πρόστιμα


Πιο σκληρή τιμωρία με τη μορφή προστίμων για όσους καθυστερούν να εξοφλήσουν τις βεβαιωμένες οφειλές τους προς το δημόσιο προβλέπει το φορολογικό σκέλος του πολυνομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ορίζονται:
-οι οφειλές προς το δημόσιο που θα βεβαιωθούν από την 1/1/2014 και καταστούν ληξιπρόθεσμες θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,5% (όπως έχει οριστεί με παλαιότερο νομοσχέδιο) αλλά εφόσον παραμείνουν ληξιπρόθεσμες για διάστημα μεγαλύτερο των δυο μηνών θα επιβαρύνονται και με πρόστιμο 10% της αρχικής οφειλής. Εφόσον παραμείνουν ληξιπρόθεσμες για περισσότερο από 12 μήνες επιβάλλεται πρόστιμο 20% επί της αρχικής οφειλής και για διάστημα μεγαλύτερο των 24 μηνών επιβάλλεται πρόστιμο 30%. Σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αύξηση του συνολικού κόστους της καθυστέρησης εξόφλησης.

Παράταση για ΦΠΑ 13% στην εστίαση


Παρατείνεται έως 31/12/2014 η ισχύς του μειωμένου ΦΠΑ 13% στις υπηρεσίες εστίασης. Η παράταση ισχύει για τις υπηρεσίες εστίασης όπως έχουν οριστεί με βάση τις αποφάσεις και τις εγκυκλίους του υπουργείου οικονομικών για το θέμα.

Αναλυτικά με τις φοροδιατάξεις του νομοσχεδίου:


1. Παραμένει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην εστίαση μέχρι τις 31-12-2014. «Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου δεν οδήγησε σε σημαντική μείωση των εσόδων του Δημοσίου» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου και σημειώνεται ότι οι προτεινόμενες διατάξεις έχουν στόχο τη διατήρηση των τελικών τιμών στον τομέα και της ανταγωνιστικής θέσης στον τουρισμό, καθώς και τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ωστόσο η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μιλά για απώλειες εσόδων 44 - 107 εκατ. ευρώ από τον μειωμένο συντελεστή.
2. Τέλος στις προσαυξήσεις ληξιπρόθεσμης οφειλής (2,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης). Έρχονται μηνιαίοι τόκοι και πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, για οφειλές που βεβαιώνονται από την 1η-1-2014. Το επιτόκιο αναμένεται να καθοριστεί σε 8,5% σε ετήσια βάση ή 0,7% για κάθε μήνα καθυστέρησης και μπαίνει «καπέλο» πριν από το πρόστιμο.
Αν οποιοδήποτε ποσό χρέους δεν καταβληθεί το αργότερο εντός 2 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας πληρωμής, εκτός από τους τόκους επιβάλλεται και πρόστιμο 10% επί του χρέους που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα.
Μετά την πάροδο ενός έτους, το πρόστιμο ανεβαίνει σε 20% και μετά από δύο χρόνια φτάνει στο 30%. Αν ο οφειλέτης αρχίσει να πληρώνει, πρώτα ξεπληρώνει τα έξοδα είσπραξης και στη συνέχεια τους τόκους και το πρόστιμο και στο τέλος το αρχικό ποσό της οφειλής.
Οι τόκοι και τα πρόστιμα υπολογίζονται και για έσοδα υπέρ ΟΤΑ, Ειδικών Ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που συνεισπράττονται με τα δημόσια έσοδα από τη φορολογική διοίκηση. Προβλέπεται απαλλαγή από τόκους και πρόστιμα μόνο για λόγους ανωτέρας βίας (το αίτημα υποβάλλεται γραπτώς στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ο οποίος απαντά εντός 30 ημερών) και εφόσον έχει εξοφληθεί στο σύνολό της η αρχική οφειλή.
Από τους τόκους και τα πρόστιμα γλιτώνουν εκτός από τους στρατευμένους (ισχύουν ήδη σχετικές διατάξεις) και οι ανήλικοι για όσο διάστημα στερούνται εκπροσώπηση και επί ένα εξάμηνο μετά την απόκτηση αυτής. Όλες οι παραπάνω διατάξεις εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2014.
3. Μπορούν να εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση (Δ.Ο.Υ., τελωνεία) και κάθε είδους χρηματικές αποζημιώσεις που επιδικάζονται ή επιβάλλονται υπέρ του Δημοσίου στο πλαίσιο ποινικών δικών που αφορούν αδικήματα προβλεπόμενα από τη φορολογική και την τελωνειακή νομοθεσία, όπως η αποζημίωση υπέρ του Δημοσίου για ηθική βλάβη στο πλαίσιο ποινικής δίκης για αδικήματα φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίας, οι χρηματικές ποινές στο πλαίσιο της λαθρεμπορίας κ.λπ., χωρίς βεβαίως να αποκλείεται και η βεβαίωση κατά το έως σήμερα υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
4. Σε περίπτωση οφειλέτη με πολλές ληξιπρόθεσμες οφειλές, εφόσον γίνεται κατάσχεση ή αυτεπάγγελτος συμψηφισμός, αυτός δεν μπορεί να διαλέξει ποιο χρέος εξοφλεί με την κατάσχεση. Επιλέγει η φορολογική διοίκηση. Μπορεί να διαλέξει τη σειρά εξόφλησης στην περίπτωση ρύθμισης.
5. Υποχρεωτική η κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης (ταχυδρομικά, με ηλεκτρονικά μέσα ή με επίδοση μέσω δικαστικού κλητήρα), για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη. Με άλλη διάταξη στο νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων πάντως, καταργείται η υποχρέωση ειδοποίησης προκειμένου για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.
6. Αποφάσεις δικαστηρίου ή διοικητικού οργάνου για αναστολή δεν μπλοκάρουν τους συμψηφισμούς.
7. Διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Χάρη Θεοχάρη. Αποκλειστική αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων για την είσπραξη εσόδων με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (κατασχέσεις).
8. Συγχωνεύονται οι Γενικές Διευθύνσεις Φορολογίας και Φορολογικών Ελέγχων σε μία Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης για λόγους καλύτερου συντονισμού και αποτελεσματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου