Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΑΜ Θήρας - Πώς μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας στη Σαντορίνη


Description: Description: logo landscape
Πυρήνας Θήρας
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα :  Πώς μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και στην Οία. Η ανικανότητα και οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές οδηγούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Σαντορίνης.
     Τη καθαριότητα και την αποκομιδή των απορριμμάτων του νησιού μας (εκτός Οίας και Θηρασιάς), την έχει αναλάβει η πολυεθνική εταιρεία HELESI PLC(http://www.helesi.com/greek/index_gr.html). Τα βασικά σημεία της απόφασης(http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β43ΚΩΡΝ-Γ12) βάση της οποίας το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας, με ψήφους 15 υπέρ - 7 κατά, είχε ταχθεί υπέρ της ιδιωτικοποίησης των παραπάνω υπηρεσιών καθώς και των τελικών όρων του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξε ο Δήμος Θήρας (http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β43ΕΩΡΝ-Ω4Κ) είναι τα εξής:
1.       Στο Δήμο Θήρας υπηρετούν, ως μόνιμο προσωπικό 17 εργάτες καθαριότητας, 9 οδηγοί και 1 χειριστής.
2.       Ο Δήμος υποστήριζε ότι χρειάζονταν επιπλέον προσωπικό και μηχανήματα για να συνεχίσει να εκτελεί τις υπηρεσίες καθαριότητας για όλη τη Σαντορίνη. Πιο συγκεκριμένα, χρειάζονταν...
 95 επιπλέον άτομα προσωπικό (εργάτες, οδηγούς, χειριστές, οδοκαθαριστές) για την θερινή περίοδο και 11 επιπλέον μηχανήματα (τότε αξίας 932.340€).
3.       Αν ο Δήμος συνέχιζε να εκτελεί υπηρεσίες καθαριότητας θα ξόδευε επιπλέον το ποσό των 2.027.636,28€ κατ’ έτος για όλη τη Σαντορίνη. Στο ποσό αυτό υπολογίζονταν το επιπλέον εργατικό κόστος και το κόστος νέου εξοπλισμού για όλη τη Σαντορίνη καθώς και τα καύσιμα και συντήρηση οχημάτων και τα υλικά καθαριότητας για όλο το νησί εκτός Οίας και Θηρασιάς.
4.       Ο ιδιώτης θα αναλάμβανε τις υπηρεσίες καθαριότητας, εκτός Οίας και Θηρασιάς, έναντι 1.500.000€ (με ΦΠΑ) κατ’ έτος μέχρι και το 2014, με δυνατότητα παράτασης και το 2015.
5.       Ο Δήμος θα παραχωρούσε στον ιδιώτη 4 απορριμματοφόρα, 1 απορριμματοφόρο ανακύκλωσης, 3 φορτηγά, 2 δορυφορικά οχήματα, 3 μηχανήματα έργου, 1 πλυντήριο κάδων, 1 αναρροφητικό σάρωθρο (σκούπα) και 6 κάδους συμπίεσης.
6.       Ο ιδιώτης θα παρείχε επιπλέον 6 κάδους συμπίεσης, 1 όχημα μεταφοράςcontainer, 2 αναρροφητικά σάρωθρα (σκούπες ), 1 μηχάνημα καθαρισμού ακτών, 1 εφεδρικό απορριμματοφόρο.
7.       Ο ιδιώτης θα υποχρεωνόταν να προσλαμβάνει τουλάχιστον 40 άτομα προσωπικό τη θερινή περίοδο.
8.       Ο Δήμος θα συνέχιζε να διαχειρίζεται τους κάδους συμπίεσης, τη συλλογή και μεταφορά ογκωδών αντικειμένων, τη καθαριότητα της Νέας Καμένης και φυσικά τη καθαριότητα και αποκομιδή απορριμμάτων στην Οία και στη Θηρασιά.
     Με βάση τα παραπάνω οφείλουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
     Α)   Στα 2 εκατ., που είχε εκτιμήσει ο Δήμος, υπολογίζονταν 95 επιπλέον άτομα προσωπικό ενώ ο ιδιώτης υποχρεώνεται να προσλάβει μόνο 40. Στα 2 εκατ., για να υπολογιστεί το εργατικό κόστος, ο Δήμος θεωρούσε ότι όλοι θα είναι παντρεμένοι με 2 παιδιά και με 2 χρόνια προϋπηρεσία και έβαζε μισθούς των 1.667,34€ για οδηγούς και χειριστές και των 1.553,90€  για εργάτες και οδοκαθαριστές, έβαζε δηλαδή μισθούς του 2011. Ο ιδιώτης προτιμά να προσλαμβάνει ανύπαντρους και ανειδίκευτους και τους δίνει τους μισθούς πείνας του 2013. Άρα κάποιοι θέλανε πάση θυσία την ιδιωτικοποίηση.
     Β)   Ο ιδιώτης οφείλει να παρέχει 11 επιπλέον μηχανήματα τα περισσότερα των οποίων δεν τα έχουμε εντοπίσει ακόμα, αφού χρησιμοποιούνται κυρίως τα οχήματα του Δήμου. Μήπως για να μη χαλάνε τα μηχανήματα του ιδιώτη;
     Γ)    Το προσωπικό καθαριότητας που κυκλοφορεί στη Σαντορίνη φορά μπλούζες που λένε «Δήμος Θήρας». Άρα παρέχουμε στον ιδιώτη εκτός από τα οχήματα και τον ιματισμό.
     Δ)   Ο Δήμος δεν είχε προβλέψει το καθάρισμα των δρόμων της Οίας αφού διέθεσε το όχημα-σκούπα στον ιδιώτη δίχως δικαίωμα χρήσης του, όπως δηλαδή έκανε με το πλυντήριο κάδων. Μήπως γιατί σκοπεύανε να ιδιωτικοποιήσουνε τις υπηρεσίες καθαριότητας και στην Οία;
     Εμείς, ως ΕΠΑΜ Θήρας, είχαμε κάνει εναλλακτική πρόταση (http://epamthiras.blogspot.gr/2012/10/blog-post_23.html) και προσπαθήσαμε, τον Δεκέμβρη του 2012, μαζί με τους εργαζομένους του Δήμου, να σταματήσουμε τη δημοπράτηση αλλά η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου με πρωτοφανή «ζήλο» (http://epamthiras.blogspot.gr/2012/10/blog-post_30.html) κατάφερε τελικά να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες καθαριότητας.
Μετά την ιδιωτικοποίηση, ο Δήμος Θήρας θα συνέχιζε απασχολεί 14 εργάτες (από τους 17) και 4 οδηγούς (από τους 9) για τη καθαριότητα και την αποκομιδή απορριμμάτων στην Οία και στη Θηρασιά, 2 εργάτες στη Νέα Καμένη, 1 εργάτη και 1 χειριστή για τη μεταφορά ογκωδών αντικειμένων στην Οία και 5 οδηγούς για την μεταφορά των κάδων συμπίεσης σε όλο το νησί.
Αντί αυτού, όμως, παρατηρούμε από τη πλευρά του Δήμου Θήρας:
1.       Έξι(6) εργάτες καθαριότητας από τους 17 να απασχολούνται, ως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί ή εργάτες σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου.
2.       Ένα(1) οδηγό του Δήμου να απασχολείται στο ΚΤΕΛ Θήρας.
3.       Υπαλλήλους του Δήμου που έχουν προσληφθεί ως εργάτες καθαριότητας να είναι τοποθετημένοι σε διοικητικές θέσεις.
4.       Τους εργάτες του Δήμου, που με ζήλο καθάριζαν την Οία, να έχουν επανειλημμένα κάνει παράπονα για καινούργιο εξοπλισμό (σκούπες κτλ) αλλά ο Δήμος να αδιαφορεί.
5.       Το μηχάνημα που καθαρίζει τα μάρμαρα της Οίας να μένει στο συνεργείο εδώ και 4 μήνες δίχως να υπάρχει βούληση να επισκευαστεί.
6.       Το μηχάνημα του Δήμου που καθαρίζει τους δρόμους (απορροφητικό σάρωθρο) να έχει παραχωρηθεί στον ιδιώτη και να μην έρχεται τακτικά φέτος στην Οία.
7.       Το πλυντήριο κάδων να μην έχει ζητηθεί από τον ιδιώτη, όπως προβλέπεται δύο(2) φορές το μήνα, από τον Δήμο Θήρας ώστε να πλένονται οι κάδοι της Οίας.
Και ποιο είναι το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω; Ο δημοτικός σύμβουλος και κάτοικος Οίας κος Γιώργος Βαρβαρήγος, ακολουθώντας οδηγίες, έφερε τη περασμένη εβδομάδα τον ιδιώτη στην Οία με σκοπό να του αναθέσει μέρος της καθαριότητας.
Ο ιδιώτης όχι μόνο καθάρισε τους δρόμους με το μηχάνημα του Δήμου και έπλυνε τους κάδους με το πλυντήριο του Δήμου αλλά προχώρησε και παραπέρα. Ζήτησε από τους εργάτες καθαριότητας του Δήμου που απασχολούνται στην Οία να δουλεύουν και γι αυτόν. Και μάλιστα να ανταμείβονται για τις ώρες που δουλεύουν είτε με «μαύρα» λεφτά είτε διεκδικώντας ρεπό από το Δήμο.
Το δυστύχημα είναι ότι παρατηρούμε ένα απορριμματοφόρο του Δήμου να κυκλοφορεί στην Οία με οδηγό υπάλληλο του Δήμου και εργάτες υπαλλήλους του ιδιώτη.
Το δυστύχημα είναι ότι ο ιδιώτης προσπαθεί να αναλάβει και το υπόλοιπο νησί δίχως να γνωρίζουμε το αντίτιμο και τις συμφωνίες που έχουν γίνει από πλευράς του Δήμου.
Το δυστύχημα είναι ότι κάποιοι, από ανικανότητα και ακολουθώντας τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές, μας οδηγούν ολοταχώς στη πλήρη ιδιωτικοποίηση του πανέμορφου νησιού μας.
Και όταν συμβεί αυτό, να είσαστε σίγουροι ότι περιστατικά όπως και αυτό της ΔΕΗ θα μοιάζουν παιδική χαρά αφού οι ιδιώτες θα κοιτάξουν το κέρδος τους και όχι το συμφέρον των πολιτών.
Εμείς, ως ΕΠΑΜ Θήρας, καλούμε το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Θήρας να πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα.
Καλούμε τους εργάτες καθαριότητας να προασπίσουν το αντικείμενο εργασίας τους και να εμποδίσουν την είσοδο του ιδιώτη στην Οία και στη Θηρασιά.
Καλούμε τους Οιάτες και τις Οιάτισσες να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων καθαριότητας του Δήμου.
Καλούμε τους Θηραίους πολίτες να ενημερωθούν και να απαιτήσουν τις υποχρεώσεις της πολυεθνικής που έχει αναλάβει τις υπηρεσίες καθαριότητας.
Τέλος, καλούμε το Δήμαρχο Θήρας και το Δημοτικό Συμβούλιο να σταματήσουν να ακολουθούν τις μνημονιακές πολιτικές των παράνομων κυβερνήσεων της χώρας και να προασπίσουν επιτέλους τα συμφέροντα του συνόλου του Θηραϊκού λαού και όχι μόνο μιας ντόπιας ολιγαρχίας.

Θήρα, 21/08/2013
Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ)
                      Θήρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου