Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Πρωτοφανής απόφαση: Εγκρίθηκε η καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην Ευρώπη

Αντιπρόσωποι 28 κράτών μέλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησα ομόφωνα, στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων. Η πρωτοφανής απόφαση σημειώνει πως αν ένα κράτος διαφωνεί με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, έχει το δικαίωμα να την απαγορεύσει, ενώ δεν έχει δικαίωμα να απαγορεύσει τη διέλευση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών από το έδαφος του.



Επισημαίνεται πως οι εταιρείες μεταλλαγμένων μπορούν με δικαστικές διαδικασίες να υποχρεώσουν ένα κράτος να αποδεχτεί την καλλιέργεια 28 γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
Η συμφωνία για τα μεταλλαγμένα, που προωθήθηκε από την Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα, αναμένεται να επικυρωθεί στις 12 Ιουνίου στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο. Μετά την έγκριση από τους υπουργούς η συμφωνία θα πρέπει να πάρει και το «πράσινο φως» από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία είχε εκφράσει αρχικά τις αντιρρήσεις τους για το νομικό πλαίσιο που τίθεται μέσω της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι είναι πολύ ευνοϊκό για τις πολυεθνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας.
Η απόφαση αυτή έρχεται να ικανοποιήσει το αίτημα των πολυεθνικών εταιρειών μεταλλαγμένων σπόρων που  υπάρχει εδώ και 15 χρόνια.


www.alfavita.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου