«Tελούμε υπό καθεστώς ανοιχτής κατοχής με κατάλυση του Συντάγματος. Παρέδωσαν τη χώρα όπως έκανε ο Τσολάκογλου το 1941 ο οποίος είχε και τη "δικαιολογία" πως διεξαγόταν πόλεμος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος και γ.γ. του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Νίκου Ιγγλέση "Επιστροφή στη δραχμή, η απάντηση στην ευρώ - κατοχή» (εκδόσεις Λιβάνη) που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.
Για να συνεχίσει: «Ποιον πόλεμο κλήθηκε ο λαός να πολεμήσει και έχασε, ώστε να παραδώσει αμαχητί την πατρίδα σήμερα; Θεωρώ λοιπόν πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία θαυμάσια...
ιστορική συγκυρία όπου πρέπει να αποφασίσουμε σε ποιανού τα χέρια θέλουμε να είναι η χώρα. Αν θέλουμε να είναι στα χέρια του τραπεζικού καρτέλ τότε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη. Αν θέλουμε όμως μια ανεξάρτητη οικονομία όπου ο λαός θα είναι νοικοκύρης στο σπίτι του, τότε δεν γίνεται αν δεν έχουμε το δικό μας εθνικό κρατικό νόμισμα. Και λέω κρατικό, γιατί το ίδιο το κράτος πρέπει να έχει τη δυνατότητα κοπής του νομίσματος».
ιστορική συγκυρία όπου πρέπει να αποφασίσουμε σε ποιανού τα χέρια θέλουμε να είναι η χώρα. Αν θέλουμε να είναι στα χέρια του τραπεζικού καρτέλ τότε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη. Αν θέλουμε όμως μια ανεξάρτητη οικονομία όπου ο λαός θα είναι νοικοκύρης στο σπίτι του, τότε δεν γίνεται αν δεν έχουμε το δικό μας εθνικό κρατικό νόμισμα. Και λέω κρατικό, γιατί το ίδιο το κράτος πρέπει να έχει τη δυνατότητα κοπής του νομίσματος».
Ο κ. Καζάκης συνέχισε την ομιλία του για να υπενθυμίσει πως η προσέγγιση του Νίκου Ιγγλέση είναι από τις πιο σοβαρές στο ζήτημα της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα και να τονίσει πως συμφωνεί με το 99% όσων αναφέρει στο βιβλίο του ο συγγραφέας που θέτει ως βασικό πυλώνα της μετάβασης σε μια νέα κατάσταση την ύπαρξη εθνικού νομίσματος. "Το νόμισμα πριν γίνει εργαλείο νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να κατανοήσουμε τι σχέσεις εκφράζει. Το ευρώ φτιάχτηκε για να είναι αποθεματικό νόμισμα των διεθνών αγορών και στην ουσία εκφράζει επιδιώξεις σχέσεων κυριαρχίας σε διεθνές επίπεδο, ενώ το κρατικό εθνικό νόμισμα εκφράζει σχέσεις σε εθνικό επίπεδο" τόνισε για να καταλήξει πως χρειάζεται να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο επιστροφής σε καμία περίπτωση όμως συνέχεια του υπάρχοντος κράτους.
«Δεν πρέπει να αφήσουμε το δωσιλογισμό να νικήσει»
Ο συγγραφέας του βιβλίου και δημοσιογράφος Νίκος Ιγγλέσης αφού ευχαρίστησε τον κόσμο που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, αλλά και τους ομιλητές τόνισε πως μέσα από τη συγγραφή αυτού του βιβλίου είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα αναλυτικό σχέδιο που θα οδηγήσει τον κόσμο «εκτός του φόβου» που του έχουν δημιουργήσει σε μεγάλο βαθμό και τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για τον υποτιθέμενο όλεθρο που θα ακολουθήσει αν η χώρα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης. Μάλιστα αναφερόμενος χαρακτηριστικά στο φόβο που προσπαθούν να δημιουργήσουν στον κόσμο για την αναπόφευκτη υποτίμηση του νομίσματος αν η χώρα μεταβεί σε εθνικό νόμισμα, υπογράμμισε πως σήμερα έχει ήδη υπάρξει εσωτερική υποτίμηση του νομίσματος που έχει μειώσει τις αποδοχές και το εισόδημα των Ελλήνων κατά 40%. Επομένως, «το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών έχει ήδη ισοσκελιστεί από την εσωτερική υποτίμηση και είναι και λίγο πλεονασματικό». Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα χρειαστεί υποτίμηση του εθνικού νομίσματος αν επιστρέψουμε σε αυτό. «Αν πείσουμε τον κόσμο πως η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα δεν χρειάζεται ούτε υποτίμηση, ούτε να χάσουν τις καταθέσεις τους, τότε θα έχουμε κερδίσει μια ιδεολογική νίκη. Το θέμα είναι επείγον. Πρέπει να σώσουμε τη χώρα. Δεν πρέπει να αφήσουμε το δωσιλογισμό να νικήσει» δήλωσε, καταλήγοντας πως πρέπει σε αυτόν τον αγώνα όλες οι αντιμνημονιακές δυνάμεις πρέπει να είναι ενωμένες.
Το βιβλίο προλόγισαν επίσης, ο πρόεδρος του «Σχέδιο Β» Αλέκος Αλαβάνος ο οποίος τόνισε πως το βιβλίο του Νίκου Ιγγλέση αποτελεί μια αξιόλογη προσπάθεια και μια ψύχραιμη, ουσιαστική και μετριοπαθή ανάλυση που βάζει στο τραπέζι προς συζήτηση τα μεγάλα διλήμματα που αφορούν τον Ελληνικό λαό. «Μια προσπάθεια που ιχνηλατεί μια πλατφόρμα αντίθεσης στο ευρώ, που δίδει προωθημένες, ριζοσπαστικές και γενναίες προτάσεις για το χρέος, αλλά και για το κατά πόσο είναι δίκαιο για μια χώρα να βάζει πάνω από τον λαό τους δανειστές. Καλωσορίζω λοιπόν την προσπάθεια του Νίκου Ιγγλέση, καθώς δεν περιορίζεται σε απολυτότητες και προσπάθειες εκφοβισμού» κατέληξε.
Ο πρέσβης επί τιμή Περικλής Νεάρχου ο οποίος δήλωσε πως το βιβλίο του κ. Ιγγλέση είναι λιτό και συνάμα χρησιμότατο, καθώς θέτει ζητήματα που «η ιδεολογική τρομοκρατία τα έχει εμποδίσει να τεθούν σε συζήτηση». Για να συνεχίσει και να δηλώσει πως πρέπει με τόλμη να λάβουμε γενναίες αποφάσεις και να αξιολογήσουμε τη σημερινή κατάσταση. «Όπως έχει πει και ο αρχαίος ρήτορας Δημοσθένης, «πρέπει με σωφροσύνη και σύσκεψη να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Α λοιπόν το ζητούμενο είναι να μείνουμε σε «κατάσταση πνιγμού» με πρόσδεση της χώρας στο μνημόνιο για τα επόμενα 50 χρόνια, ίσως η χώρα να μην τα καταφέρει».
Ο διδάκτωρ Οικονομικών και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τόλιος, ο οποίος και τόνισε πως βρισκόμαστε ακόμα στην άκρη του τούνελ, καθώς οι μνημονιακές πολιτικές δεν έχουν τέλος με την χώρα να απαξιώνεται καθημερινά. Για να συνεχίσει και να τονίσει πως η Ελλάδα οδεύει σε μια ιδιότυπη φυλακή, η οποία και εκπέμπει μια σκληρή νεοφιλελεύθερη και αντιδημοκρατική πολιτική, καθώς «οι βαθμοί ελευθερίας που έχει η χώρας μας από τη συμμετοχής στην Ευρωζώνη, συνεχώς και περιορίζονται, καθώς οι κυρίαρχες Ελίτ αποφασίζουν πρωτίστως για τα δικά τους συμφέροντα». Και να καταλήξει πως η αποδέσμευση από την ευρωζώνη και η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία, δε αρκεί όμως. Χρειάζεται να δώσουμε βάση και στη συναλλαγματική πολιτική που επηρεάζει τη ροή των κεφαλαίων. Αλλά και να υπάρξει διαγραφή πάνω από το 80% του δημόσιου χρέους, οι τράπεζες να περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο και να υπάρξει εκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας. Μάλιστα ο κ. Τόλιος, έθεσε ως παράγοντα τον ίδιο το λαό ο οποίος δεν πρέπει να παραμείνει στον καναπέ του, αλλά να συνδράμει σε ένα μαζικό και αντιστασιακό κίνημα που θα βοηθήσει, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η μετάβαση.
Την εκδήλωση συντόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ. Ο οποίος και τόνισε πως το βιβλίο του Νίκου Ιγγλέση λειτουργεί ως σπίθα ελπίδας και δείχνει πως ο λαός βρίσκεται ήδη σε μια κατάσταση όπου «είναι έτοιμος να σηκωθεί, να ονειρευτεί, να απαιτήσει».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκδότης του Εκδοτικού Οίκου Λιβάνη, κ. Ηλίας Λιβάνης.
Λαφαζάνης: «Τα κυρίαρχα συμφέροντα δεν θέλουν να ανοίξουν μια θεματολογία κρίσιμη για το μέλλον της χώρας»
Το παρών στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ιγγλέση έδωσε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, οποίος και δήλωσε χαρακτηριστικά Στο ΧΩΝΙ: «Το βιβλίο του κ. Ιγγλέση συμβάλλει στον προβληματισμό για ένα πολύ επίκαιρο θέμα για το οποίο η συζήτηση είναι σχεδόν απαγορευμένη στη δημόσια σφαίρα. Είναι απογοητευτικό ότι τα κυρίαρχα συμφέροντα στην Ελλάδα δεν θέλουν να ανοίξουν μια θεματολογία που είναι κρίσιμη για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά τη διέξοδο από την κρίση και το μέλλον της χώρας. Ακούσαμε θετικούς προβληματισμούς από όλους τους ομιλητές, ήταν μια θαυμάσια εκδήλωση και νομίζω πως αυτές οι εκδηλώσεις για όσους της παρακολουθούν, ανεξάρτητα από τις απόψεις τους, είναι πολύ βοηθητικές για να διαμορφώσουν μια αντίληψη για τη σημερινή κατάσταση και πως μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την κρίση».
από το «Χωνί»
http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου