Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Σπίτια σε πλειστηριασμό, αγοραπωλησίες ούτε μία, ιδιοκτήτες σε απόγνωση…

ΣΧΟΛΙΟ: ΑΠΛΑ,  ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΕΧΘΕΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟΝΙΖΑΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΙΚΑ, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ. 

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ "ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΝΟΥΣ", ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙ Ο ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ "ΕΞΥΠΝΑΚΙΣΜΟΥΣ", ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΑΚΌΜΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΒΑΘΥ ΛΗΘΑΡΓΟ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΟΠΙΣΤΑ,  ΟΤΙ Η "ΓΡΙΠΗ" ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ, ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΨΗΝΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΩΝ 8 !

ΑΣ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΑΚΟΜΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ, ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΕΚΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ  ΑΦΟΡΑ ΤΟΣΟ ΤΗ  ΔΗΜΟΣΙΑ, ΟΣΟ ΚΑΙ  ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ!

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΜΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ!!


Του Φώτη Σιούμπουρα

katoikies

Αυτο ναι είναι είδηση: Τον μήνα Ιανουάριο, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, δεν έγινε στη χώρα μας ούτε μια αγοραπωλησία ακινήτου. Σπίτια βγαίνουν στο σφυρί, αλλά κανείς δεν αγοράζει. Ρευστό δεν υπάρχει και η φορολογία αβάσταχτη. Αντίθετα πάνω από 300 σπίτια , των οποίων οι ιδιοκτήτες βρέθηκαν σε αδυναμία να εκπληρώσουν δανειακές τους υποχρεώσεις, βγήκαν σε πλειστηριασμό. Κι ας λέμε ότι προστατεύουμε την (πρώτη μόνον) κατοικία. Κι αυτό για ένα χρόνο (και βλέπουμε). Και τώρα αυτό που πρόκειται να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες στην αγορά των εμπορικών ακινήτων δεν θα έχει ιστορικό προηγούμενο.

Η Ελλάδα πρόκειται να βιώσει την μεγαλύτερη στην ιστορία της, σημαντικότερη σιωπηρή μεταφορά ιδιωτικού πλούτου σε θεσμικούς επενδυτές. Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό... ιδιοκτησίας ακινήτων στην Ευρώπη (άνω του 80%) σταδιακά θα μεταφέρει την ιδιοκτησία σε «κοράκια» και θεσμικούς επενδυτές του χώρου.

 Κεντρικοί δρόμοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγαλουπόλεις με εκατοντάδες καταστήματα και γραφεία που κάποτε αποτελούσαν προικώα, κληροδοτήματα πλουσίων υιών και θυγατέρων, πηγή σταθερών εσόδων για τους εισοδηματίες όλων των κοινωνικών κατηγοριών, θα αρχίσουν να ξεπουλιούνται όσο-όσο σε μεγάλες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), σε funds του εξωτερικού, σε εταιρείες ανάπτυξης επαγγελματικών ακινήτων.

Οι ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία αγοράζουν πια συστηματικά και φθηνά ενώ οι μικροϊδιοκτήτες κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, οικοπέδων ευρισκόμενοι σε απελπισία, λόγω της επιβολής υψηλότατων φόρων, πωλούν όσο-όσο. 

Οι ιδιοκτήτες των επαγγελματικών ακινήτων και αγρότες καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα άδεια καταστήματα και γραφεία, αναξιοποίητα χωράφια, αποθήκες και περιουσία η οποία επιβαρύνεται για πρώτη φορά με βαριά φορολογία.

Όλα λοιπόν είναι έτοιμα για την μεγάλη μεταβίβαση ιδιωτικού πλούτου στα χαρτοφυλάκια επαγγελματιών που διαχειρίζονται τις αξίες ακινήτων με τον τρόπο και τις μεθόδους που εφαρμόζονται στις αγορές του εξωτερικού, κατά πως μεθοδεύτηκε κι εδώ να γίνει. 

Στην υπόλοιπη Ευρώπη όμως το ποσοστό της μικρής ιδιοκτησίας ακινήτων ούτε καν πλησιάζει τα δυσθεώρητα ύψη που ισχύουν στην Ελλάδα. Αυτή την μικροϊδιοκτησία ήλθαν τώρα και την αποτελείωσαν, για να γίνουμε κι εμείς…ευρώπη.

Το πρόβλημα βέβαια στη χώρα μας δεν έγκειται στον φόρο κατοχής που επιβάλλεται και στα επαγγελματικά ακίνητα, αφού κατά μέσον όρο βρίσκεται στο 1,2% επί της αγοραίας αξίας του ακινήτου..

Αυτό που καθιστά την ελληνική αγορά σχετικά αναποτελεσματική είναι ότι επιβάλλεται εξοντωτική φορολογία στα ακίνητα και δεν υπάρχει πρόβλεψη μειωμένου φόρου κατοχής για τα μη μισθωμένα ακίνητα. 

Με απλά λόγια φορολογείται πλούτος που δεν παράγεται και οι ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων ευρισκόμενοι σε απόγνωση «σκοτώνουν» την περιουσία τους. Την οποία μπορεί σήμερα να μην αγοράζει κανείς, αλλά αύριο τα «κοράκια» θα την αποκτήσουν όσο-όσο. 

Κατάφεραν επιτέλους να μας κάνουν…Ευρώπη.

http://dimtris-kypriotis.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου