Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Κόλαφος για την κυβέρνηση τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά
Η νέα αύξηση της ανεργίας που σημειώθηκε στην Ελλάδα, τόσο στο σύνολο του εργατικού δυναμικού όσο και στους νέους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), διακωμωδεί τις αισιοδοξίες και τις κούφιες εξαγγελίες της κυβέρνησης, καθώς και τα σχέδια της τρόικας και των Βρυξελλών… Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα στοιχεία είναι, όπως συνήθως, μπαγιάτικα και πλασματικά, δεδομένου ότι η μέθοδος καταμέτρησης των ανέργων στην Ελλάδα είναι αρχαϊκή, διότι βολεύει κάθε κυβέρνηση και δεν υπολογίζει όλες τις παραμέτρους της αγοράς εργασίας, όπως στα περισσότερα κράτη-μέλη, η πραγματική συνολική ανεργία βρίσκεται πάνω από το τρομακτικό επίπεδο του 30%, ενώ στους νέους έχει υπερβεί το 65%.

Πανευρωπαϊκή πρωτιά…

Με βάση τα δημοσιευθέντα στοιχεία της Eurostat, η συνολική ανεργία στη χώρα ανήλθε στο...
27,8% (1.388.000 άτομα) και βρίσκεται στην πρώτη θέση τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ευρώπη των 28. Μάλιστα, πρόκειται για στοιχεία του περασμένου… Οκτωβρίου, ενώ για τις άλλες χώρες δημοσιεύονται στοιχεία του Δεκεμβρίου 2013.

Στη δεύτερη θέση μετά την Ελλάδα βρίσκεται η Ισπανία (μειώθηκε στο 25,8% τον Δεκέμβριο 2013 έναντι 26,1 τον Νοέμβριο) και ακολουθούν η Κύπρος (17,5% έναντι 17,3% αντίστοιχα), η Πορτογαλία (15,4% έναντι 15,5%) και η Ιταλία (12,7% έναντι 12,8%). Μεταξύ των χωρών, λοιπόν, που έχουν υψηλή ανεργία στην ευρωζώνη, μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο, που είναι και οι κατ’ εξοχήν μνημονιακές χώρες, σημειώθηκε αύξηση. Οπως άλλωστε παρατηρεί η Eurostat, η υψηλότερη ετήσια αύξηση σημειώθηκε στην Κύπρο (από 13,9% σε 17,5%) και στην Ελλάδα (από 26,1% σε 27,8%). Μόνο ανέργους αποδίδει το Μνημόνιο…

Τα χαμηλότερα ποσοστά συνολικής ανεργίας στην ευρωζώνη έχουν η Αυστρία (4,9%) και η Γερμανία (5,1%). Γενικά, το ποσοστό της συνολικής ανεργίας στην ευρωζώνη παρέμεινε σταθερό στο επίπεδο του 12% τον Δεκέμβριο 2013, ενώ στην Ευρώπη των 28 μειώθηκε από 10,8% σε 10,7%. Τον Δεκέμβριο 2013, οι άνεργοι στην Ε.Ε. ανήλθαν σε 26,2 εκατ. άτομα, εκ των οποίων 19 εκατ. στην ευρωζώνη. Στην ανεργία των νέων ηλικίας κάτω των 25, η κατάσταση στην Ελλάδα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η χώρα μας έχει το υψηλότερο ποσοστό ακόμη και με στοιχεία Οκτωβρίου 2013 (59,2% έναντι 56,8% τον Σεπτέμβριο 2013). Ακολουθούν η Ισπανία με στοιχεία Δεκεμβρίου (54,3%), η Ιταλία (41,6%), η Κύπρος (40,8%) και η Πορτογαλία (36,3%). Και στους νέους, μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο αυξήθηκε το ποσοστό των ανέργων από τις χώρες με υψηλό επίπεδο ανεργίας. Ο μέσος όρος ανεργίας στους νέους τον Δεκέμβριο 2013 ήταν 23,8% στην ευρωζώνη και 23,2% στην Ευρώπη των 28. Η Ε.Ε. είχε τον περασμένο Δεκέμβριο 5,544 εκατ. άνεργους νέους, εκ των οποίων 3,5 εκατ. στις χώρες της ευρωζώνης.

«Απαράδεκτη» μία στις δύο θέσεις εργασίας

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, είναι τραγικά για την Ελλάδα, την Κύπρο και γενικά τις μνημονιακές χώρες, ενώ παρατηρείται το παράδοξο να πρεσβεύει διαφορετικές θέσεις από τη «στρατηγική» της τρόικας και της Κομισιόν ο επίτροπος Λάζλο Αντορ (απασχόληση). Σχολιάζοντας τα στοιχεία της Eurostat, ο επίτροπος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι μία στις δύο θέσεις εργασίας είναι κακής ποιότητας και δεν μπορεί ο εργαζόμενος να εξέλθει από τη φτώχεια. Ως εκ τούτου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να διασφαλίσουν όχι μόνο τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, αλλά και την πρόσβαση των εργαζομένων σε ποιοτικές θέσεις εργασίας κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, των επιδομάτων και των κοινωνικών υπηρεσιών, ώστε να εξέλθουν από τη φτώχεια. Στην Ελλάδα της τρόικας, η κυβέρνηση συνεχίζει τις μαζικές απολύσεις, μειώνει τους μισθούς και τις συντάξεις και διατηρεί τον… Αδωνι Γεωργιάδη στη θέση του υπουργού Υγείας.


http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου