Αιχμάλωτη στον «λαβύρινθο» των μνημονίων θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμα η Ελλάδα, καθώς οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν στη μέση του δρόμου το οικονομικό πείραμα που ξεκίνησαν πριν από τριάμισι χρόνια, ούτε να ρισκάρουν τα κεφάλαια και τα κέρδη τους από τα δανεικά που χορήγησαν στη χώρα. Πριν καλά καλά ξεμπερδέψουμε με το Μνημόνιο που συνοδεύει την τρέχουσα δανειακή σύμβαση, οι δανειστές κουνώντας την «επιταγή» των περίπου 11 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν ακόμα η χώρα από το πρόγραμμα, ζητούν εκβιαστικά εδώ και τώρα και μνημόνιο μεταρρυθμίσεων, για να ανάψουν το «πράσινο φως» στις υπολειπόμενες δόσεις. Κόντρα στις προσδοκίες της κυβέρνησης και το επικοινωνιακό κλίμα που επιχειρεί να δημιουργήσει ότι είναι θέμα χρόνου η απελευθέρωση της χώρας από τα δεσμά του Μνημονίου, η τρόικα διεμήνυσε στην Αθήνα ότι χωρίς πολυνομοσχέδιο «σκούπα», το οποίο θα ενσωματώνει όλες τις προτάσεις (περίπου 300) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την αγορά, χρήματα δεν εκταμιεύονται.
Ουσιαστικά οι δανειστές ζητούν ένα νέο Μνημόνιο, το οποίο αυτή τη φορά θα αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, παράλληλα με το γνωστό Μνημόνιο εξαθλίωσης των Ελλήνων πολιτών. Μόνο που ορισμένες από αυτές τις αλλαγές συνεπάγονται απορρύθμιση της αγοράς και μοίρασμα της «πίτας» σε άλλους παίκτες, οι οποίοι περιμένουν το…
εναρκτήριο λάκτισμα για να διαλύσουν ό,τι απέμεινε από το θεσμικό πλαίσιο προστασίας καταναλωτών και μικροεπιχειρηματιών.
Ωστόσο… νερό στον μύλο της τρόικας ρίχνει και η ίδια η κυβέρνηση, στοχεύοντας στη διαμόρφωση του κατάλληλου εδάφους ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις και να περάσουν τελικώς οι προτάσεις του ΟΟΣΑ, σε ορισμένες εκ των οποίων (φάρμακα, γάλα κ.ά.) αντιδρούν ακόμα και υπουργικά στελέχη (Αδ. Γεωργιάδης, Θ. Τσαυτάρης). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την κυβέρνηση διευκολύνει τα μέγιστα ο ορισμός ως προαπαιτούμενου του μνημονίου αφανισμού των μικρομεσαίων. Τα νέα ζητήματα που βάζουν στο τραπέζι οι δανειστές, αποτελούν και τα «αγκάθια» τα οποία καθυστερούν την έλευση κλιμακίων και επικεφαλής στην Αθήνα.
Η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας παραμένει ακόμα άγνωστη. Από τις 13 Ιανουαρίου, που υποτίθεται ότι θα έφταναν στην Αθήνα, η έλευσή τους αναβάλλεται συνεχώς. Ως πιθανότερη ημερομηνία αναφέρεται τώρα η 10η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται και αυτός ο σχεδιασμός να αναβληθεί, με την επιστροφή της τρόικας να πραγματοποιείται μετά το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου, εάν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει πρόοδο στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Ετσι δεν αποκλείεται να… χαθεί και το Eurogroup του Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα η πολυπόθητη πολιτική συμφωνία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων (ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο) να πάει για Μάρτιο (10 του μηνός).
Στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα για την εκταμίευση των δόσεων εντός του Μαρτίου, η κυβέρνηση προτίθεται να περιλάβει τις περισσότερες από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την αλλαγή του πλαισίου και των όρων ανταγωνισμού στην ελληνική οικονομία. Η τρόικα θεωρεί σημαντικότερο θέμα του ελέγχου την προώθηση της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ. Μάλιστα, στελέχη τόσο της τρόικας όσο και του οικονομικού επιτελείου παραδέχονται ότι εάν προχωρήσει το θέμα των προτάσεων του Οργανισμού, τότε θα επέλθει «πολύ πιο εύκολα» συμφωνία επί όλων των άλλων ζητημάτων και θα ολοκληρωθεί ταχύτερα η διαπραγμάτευση.
…………………………………………………….
«Ευαγγέλιο» για τον Χατζηδάκη οι προτάσεις του ΟΟΣΑ
Του Βασίλη Γεώργα
Η σαρωτική απορρύθμιση στο λιανεμπόριο, τα τρόφιμα, τον φαρμακευτικό κλάδο, τον τουρισμό, και μια σειρά από άλλους κλάδους, που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση εφαρμόζοντας στο ακέραιο το «μνημόνιο» του ΟΟΣΑ, έχει έναν κεντρικό στόχο: να ανακατευθύνει μεγάλο μέρος του τζίρου δισεκατομμυρίων ευρώ που σήμερα μοιράζεται και δίνει ζωή σε χιλιάδες μικρότερα καταστήματα, επαγγελματίες και «κλειστές» αγορές, προς το οργανωμένο λιανεμπόριο και σε νέους παίκτες που θα βρουν ευκαιρία να αποσπάσουν μερίδια.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν πειστεί πως ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες προστατευμένων αγορών στον ελεύθερο ανταγωνισμό και καταργώντας προστατευτικές διατάξεις, θα πετύχουν μείωση τιμών, ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων. Και ενώ το εκτιμώμενο όφελος της απελευθέρωσης μόνο στο εμπόριο υπολογίζεται σε 3,2 δισ. ευρώ από τον ΟΟΣΑ, τα λουκέτα και οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν, θεωρούνται ως παράπλευρες απώλειες.
Οι αλλαγές που εισηγείται ο ΟΟΣΑ δεν είναι «άσπρο-μαύρο». Υπάρχουν κλάδοι που αν απελευθερωθούν θα ωφελήσουν τον καταναλωτή και την οικονομία, αλλά θα «κατασπαράξουν» πολλούς από τους σημερινούς μικρομεσαίους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς.
* ΓΑΛΑ Για παράδειγμα, στο θέμα του παστεριωμένου γάλακτος η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τον προσδιορισμό «φρέσκο» από τις συσκευασίες που, για καθαρά λόγους μάρκετινγκ, περιορίζει τον χρόνο διάρκειας στις πέντε ημέρες (σ.σ. θα υπάρχει γάλα μιας, δύο, τριών, δέκα ημερών κ.ο.κ., ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης), εκτιμάται ότι θα συμπιέσει τις τιμές 10% έως και 20% χαμηλότερα. Οι εισαγωγές θα «ανοίξουν», οι γαλακτοβιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας θα έχουν τη δυνατότητα και τον χρόνο να πουλάνε τα προϊόντα τους στη νότια Ελλάδα κ.α. Από την άλλη όμως θα πλήξει τα συμφέροντα τουλάχιστον μιας μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας στην Ελλάδα, θα αφανίσει εκατοντάδες μικρότερους κτηνοτρόφους και θα χτυπήσει τα μικρότερα σημεία πώλησης όπου γίνεται σήμερα το 70% του τζίρου στο φρέσκο γάλα.
* ΦΑΡΜΑΚΑ Η απελευθέρωση της τιμολόγησης και της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (βιταμίνες, αναλγητικά κ.ά.), εύλογα πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς καθώς απειλείται ένας «κλειστός» τζίρος 370 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση υπολογίζει πως το άνοιγμα της αγοράς, η κατάργηση αδειοδοτικών περιορισμών, η κατάργηση του ανώτατου χονδρεμπορικού κέρδους κ.ά. θα αποφέρουν όφελος άνω των 100 εκατ. ευρώ για τους καταναλωτές.
* ΨΩΜΙ Οι αλλαγές στην αγορά του ψωμιού έχουν δύο όψεις. Ο καταναλωτής θα επωφεληθεί μεν εφόσον θα αγοράζει πλέον με το «ζύγι» και όχι σε (λιποβαρείς) προκαθορισμένες ποσότητες. Το μεγάλο κόλπο είναι πως «φούρνοι» θα θεωρούνται πλέον και τα σουπερμάρκετ με τα «βιομηχανοποιημένα» προϊόντα, ενώ το ψωμί θα πωλείται σε περίπτερα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και οποιοδήποτε κατάστημα πληροί τους κανόνες υγιεινής, αποσπώντας τζίρο από τους παραδοσιακούς φούρνους.
* ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ Στο λιανεμπόριο, η απορρύθμιση θα είναι σαρωτική με οδυνηρές συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές απελευθερώνεται πλήρως, οι τελευταίοι γεωγραφικοί και πληθυσμιακοί περιορισμοί για τη δημιουργία πολυκαταστημάτων στην επαρχία καταργούνται, το καθεστώς των προσφορών απελευθερώνεται.
Οι παρεμβάσεις θα διευρύνουν τις επιλογές των καταναλωτών, αλλά θα αποτελειώσουν τα μικρότερα καταστήματα. Στα βιβλία, επίσης, η κατάργηση της ενιαίας τιμής πώλησης θα καταστήσει φτηνότερες τις νέες εκδόσεις εφόσον υπάρξει ανταγωνισμός, αλλά εκτιμάται ότι θα πλήξει τα μικρότερα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία.
http://www.efsyn.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου