Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Πλατεία Ταξίμ: Με νέες διαδηλώσεις απαντούν στον Ερντογάν

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συρρέουν και πάλι απόψε στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της ΤουρκίαςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνεχίζει αμετακίνητος χαρακτηρίζοντας τις διαδηλώσεις επίθεση εναντίον της λαϊκής βούλησης. Ωστόσο δείχνει σημάδια υποχώρησης αναφορικά με την κατασκευή εμπορικού κέντρου στο πάρκο, σύμφωνα με τη Hurriyet. Η ΕΕ από την πλευρά της «βάζει χέρι» στην Τουρκία για την άμετρη χρήση βίας. Στο μεταξύ, με μια ολοσέλιδη καταχώριση υπό τον τίτλο «Τι συμβαίνει στην Τουρκία» στην εφημερίδα New York Times, το Κίνημα Δημοκρατίας του Γκεζί - από το όνομα του πάρκου όπου ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - επιχειρεί σήμερα να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν στις κινητοποιήσεις και να διατυπώσει τα αιτήματά του
Αψηφώντας την έκκληση του Ερντογάν να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους, οι διαδηλωτές...
κατέκλυσαν την πλατεία υπό τους ήχους μουσικής και αντικυβερνητικών συνθημάτων. Η ατμόσφαιρα πάντως ήταν λιγότερο τεταμένη σε σχέση με τις προηγούμενες βραδιές.
Στο μεταξύ, σημάδια υποχώρησης δείχνει ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφορικά με το πάρκο Γκεζί, όπως μεταδίδει η τουρκική Hurriyet. Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν απορρίπτει τα σχέδια για την κατασκευή εμπορικού κέντρου στο πάρκο ζητώντας παράλληλα να δοθεί τέλος στις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κωνσταντινούπολης, επανέλαβε την προθυμία του να συζητήσει το ζήτημα των «δημοκρατικών δικαιωμάτων». «Το εμπορικό κέντρο δεν είναι δυνατόν να γίνει λόγω των μέτρων. Τους είπαμε ότι μπορεί να οικοδομήσουμε ένα μουσείο για την πόλη αντί για αυτό και θα δημιουργηθεί ένας χώρος πρασίνου που θα είναι πολύ καλύτερος από το σημερινό πάρκο. Θέλουμε επίσης να μετατρέψουμε το Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ σε ένα κτίριο όπερας».
Εξακολουθεί πάντως να έχει σκληρή στάση απέναντι στους διαδηλωτές χαρακτηρίζοντας τις διαμαρτυρίες επίθεση εναντίον της λαϊκής βούλησης. «Υπάρχει τρομερή παραπληροφόρηση και μεγάλη εκστρατεία ψεμάτων από τα κοινωνικά μέσα», είπε ο κ. Ερντογάν και, αναφερόμενος στους διαδηλωτές, τόνισε ότι «δεν υπάρχει συνομιλητής».
Μέχρι σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριζε ότι οι διαδηλωτές στοχεύουν την εξουσία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ τους έχει χαρακτηρίσει «πλιατσικολόγους» και «τρομοκράτες». Σήμερα πρόσθεσε άλλον έναν ισχυρισμό, αναφερόμενος στη διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει πριν από λίγο καιρό για την απομάκρυνση των αντρών του ΡΚΚ από την Τουρκία και τη σταδιακή επίλυση του Κουρδικού.
«Μεταξύ των διαδηλωτών υπάρχουν και αυτοί που δεν επιθυμούν την επίλυση», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Εδώ και δέκα χρόνια εργαζόμαστε για την άρση των εμποδίων σχετικά με τις ελευθερίες», υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν και τόνισε ότι «η κυβέρνηση τηρεί ίσες αποστάσεις προς όλους τους χώρους, τις εθνοτικές και θρησκευτικές ταυτότητες».
Όποιος θέλει να ζητήσει λογαριασμό από την κυβέρνηση, να το κάνει στις κάλπες, δήλωσε ο κ. Ερντογάν. Επέκρινε δε και την ΕΕ λέγοντας ότι «η Τουρκία με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι έτοιμη, με μερικές ρυθμίσεις, για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Τόνισε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να προβαίνει στα αναγκαία βήματα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη δημοκρατία», ενώ έκανε λόγο για «εμπόδια» τα οποία προβάλλει η ΕΕ.
ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε την ΕΕ ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, λέγοντας ότι η αστυνομία στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιεί ανάλογες μεθόδους. «Ανάλογες διαδηλώσεις και επεισόδια έχουν λάβει χώρα στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και ακόμη μεγαλύτερης έντασης στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ρωτώντας: «Ποιες ήταν οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτά;».
«Βάζει χέρι» στην Τουρκία για την υπερβολική βία η ΕΕ
«Η Τουρκία πρέπει να εξετάσει εάν η αστυνομία έκανε χρήση υπερβολικής βίας κατά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και να τιμωρήσει τους υπευθύνους για τέτοιες πράξεις» δήλωσε την Παρασκευή ο ευρωπαίος επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε.
«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι ένας νόμιμος τρόπος για κάθε είδους ομάδα ώστε να εκφράζεται εντός του πλαισίου μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Η υπερβολική χρήση βίας από πλευράς αστυνομίας δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία» τόνισε ο κ. Φούλε, μιλώντας σε διάσκεψη την οποία παρακολουθούσε και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν.
«Χαίρομαι που και η ίδια η τουρκική κυβέρνηση το παραδέχεται. Το σημαντικό πλέον είναι όχι μόνο να γίνει μια ριζική στροφή και μια ειλικρινής έρευνα, αλλά και όσοι ευθύνονται για τέτοιες πράξεις να κληθούν να λογοδοτήσουν», κατέληξε ο ευρωπαίος επίτροπος.
Στο μεταξύ, μιλώντας στο Βερολίνο, όπου υποδέχθηκε τον Τυνήσιο πρωθυπουργό Άλι Λααραγέντ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι αναμένει να επιλυθούν τα προβλήματα με τρόπο ειρηνικό και ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν κομμάτι του κράτους δικαίου.
«Βασίζομαι στο γεγονός ότι θα συζητήσουν τα προβλήματα με τους νέους της χώρας και ότι καμία βία δεν θα ασκηθεί κατά των διαδηλωτών» δήλωσε η Μέρκελ απαντώντας σε ερώτηση για την Τουρκία, η οποία της τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία και είμαστε της άποψης ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν κομμάτι ενός κράτους δικαίου και ότι γι' αυτόν τον λόγο πρέπει η συμπεριφορά προς τους διαδηλωτές να είναι σύμφωνη με το κράτος δικαίου» κατέληξε.
«Ο τουρκικός λαός μίλησε»
«Ο τουρκικός λαός μίλησε, δεν θα μας συνθλίψουν» τονίζεται στην καταχώρηση των Τούρκων διαδηλωτών στη New York Times, ο τίτλος της οποίας μοιάζει να ξεθωριάζει πίσω από τους καπνούς ενός δακρυγόνου.
«Κατά τα δέκα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ο πρωθυπουργός Ερντογάν ζήσαμε τη συνεχή αποσάθρωση των πολιτικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας. Οι συλλήψεις πολλών δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και εκλεγμένων πολιτικών και οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, στα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων, δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τη δημοκρατία", σημειώνουν οι συγγραφείς του κειμένου που δηλώνουν αλληλέγγυοι προς τους "απλούς πολίτες που διαμαρτύρονται» στην Τουρκία
.
 
Μεταξύ άλλων ζητούν να σταματήσει η αστυνομική βία, να υπάρξει ελευθεροτυπία, «ένας ανοιχτός δημοκρατικός διάλογος (...) και για έρευνα για τις πρόσφατες καταχρήσεις της εξουσίας από την κυβέρνηση, που οδήγησαν στο θάνατο αθώων».
 
Η διαφήμιση υπογράφεται από το «Κίνημα Δημοκρατίας του Γκεζί» και πληρώθηκε χάρη σε έρανο που διενεργήθηκε μέσω του Διαδικτύου και επέτρεψε να συγκεντρωθούν 102.000 δολάρια μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έδωσαν χρήματα στον έρανο.
 
Στο μεταξύ, μια νέα διαδήλωση αλληλεγγύης προς τους Τούρκους ακτιβιστές αναμένεται να γίνει απόψε στη Νέα Υόρκη και οι οργανωτές αναμένουν ότι θα συμμετάσχουν σε αυτήν πολλές χιλιάδες άνθρωποι.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου