Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Η μεγάλη κομπίνα της εξόδου στις αγορές και που αποσκοπεί
Του Δημήτρη Κυπριώτη

Τελικά ο Τσίπρας και η παρέα του, έχουν βάλει τον Ελληνικό λαό στο «καναβάτσο» και τον κτυπούν αλύπητα με ψέματα και αφαίμαξη. Αυτά είναι τα όπλα τους και με αυτά πορεύονται εδώ και δύο χρόνια.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι, ο Ελληνικός λαός δεν έχει δείξει την πρέπουσα αντίδραση και αντίσταση απέναντι στην πολεμική που δέχεται από τους Αριστερό-λαικοδεξιούς του σχήματος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που κυβερνούν  τη χώρα με πολιτικές 
εντολές τρίτων!

Ήρθε βλέπετε και το Καλοκαίρι και έτσι, για μια φορά ακόμητα πράγματα άρχισαν να κινούνται  στο «ρελαντί» μέχρι το Φθινόπωρο. Τότε όμως  είναι που ο κόσμος θα δεχθεί την πανταχούσα των νέων μέτρων και των νέων φόρων και τότε θα δούμε πως θα κινηθεί για τη συνέχεια. Να λοιπόν γιατί αυτή  η κυβέρνηση υπερηφανεύεται ότι  όλα κυλάνε μια χαρά και συνεχίζει ακάθεκτη το έργο που της έχει ανατεθεί.

Στην κατάσταση λοιπόν αυτή,  η κυβέρνηση βρήκε και  την ευκαιρία που ζητούσε. Μια ευκαιρία  για να βγει στις περιβόητες αγορές και να στήσει ακόμα μια οικονομική και πολιτική  κομπίνα στις  πλάτες  της Ελληνικής οικονομίας και του Ελληνικού λαού και να την παρουσιάσει μάλιστα σαν μια τεράστια επιτυχία! Αυτό θα πει πολιτική ταχυδακτυλουργία.  

Ας δούμε λοιπόν τι πέτυχε η κυβέρνηση με την έξοδο που έκανε στις αγορές και που αποσκοπεί.

1.Πάνω από όλα έπαιξε ένα επικοινωνιακό  παιχνίδι, που το αξιοποίησε κατά τον καλλίτερο τρόπο, για να πείσει όλους εμάς τους «ιθαγενείς» ότι οι αγορές εμπιστεύθηκαν την οικονομία μας, γιατί τώρα αυτή σταθεροποιείται και σε λίγο θα αρχίσει  την ανοδική της πορεία. Αυτό φυσικά θα σημάνει  και την αρχή του τέλους της κρίσης!!

2. Το σίγουρο  είναι ότι σε αυτήν την έξοδο  στις αγορές, ακούσαμε και διαβάσαμε ότι συνωστίσθηκαν πολλά συμφέροντα και παίχθηκαν μεγάλα ποσά για μπίζνες. Και ακόμη ότι, στο νέο παραμύθι για ανάπτυξη που εκτύλιξε η κυβέρνηση,  συνέπεσαν τόσο οι δικές της χαρές, όσο και οι εκτιμήσεις των «θεσμών, αλλά  και του Σόϊμπλε! Άραγε πως γίνεται αυτό;

3. Η Έξοδος στις αγορές έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να στείλει το μήνυμα που ήθελε, όχι μόνο για τις καλές προοπτικές της οικονομίας που αναφέραμε, αλλά και για  τη βιωσιμότητα του χρέους και την τήρηση από πλευράς της στο ακέραιο όλων των συμφωνημένων με τους θεσμούς. Συνεπώς η έξοδος και η έκδοση του πρώτου ομολόγου, θα δούμε πολύ γρήγορα  ότι θα σταματήσει κάθε συζήτηση για διαγραφή χρέους, καθώς η χώρα, υποτίθεται ότι  θα μπορεί να εξασφαλίζει από τις αγορές τα αναγκαία κεφάλαια για την εξυπηρέτηση του.

4.Με την έξοδο στις αγορές, επισημοποιείται η συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών μέχρι το έτος 2060, αφού η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι από το καλοκαίρι του 2018 βγαίνουμε από τα μνημόνια και έτσι δεν θα έχουμε ανάγκη από τη χρηματοδότηση των «θεσμών», αλλά θα δανειζόμαστε από τις αγορές. Η άποψη αυτή κρύβει την μεγάλη  κουτοπονηριά της κυβέρνησης,  αφού έχει δεσμευτεί στους θεσμούς σε μέτρα για μετά το 2018 και επίτευξη στόχων μέχρι το 2060.

5. Την έξοδο στις αγορές τη δοκιμάσαμε για τα καλά  το 2014 με τον  Σαμαρά, επομένως σήμερα η έξοδος είναι ένα  ξαναζεσταμένο πιάτο φαγητού και τίποτα παραπάνω. Τότε όμως ο Τσίπρας και όσοι σήμερα από τους δικούς του πανηγυρίζουν, κατηγορούσαν τον Σαμαρά ότι με τα επιτόκια που δανείστηκε αυξήθηκε το χρέος. Αυτός όμως ήταν και ο λόγος που πρότειναν πως αντί για έξοδο στις αγορές, είναι  προτιμότερη  η διαγραφή χρέους. Τώρα όμως όλα αυτά, είναι ψηλά γράμματα για τους ψευτοθόδωρους.

6. Η κυβέρνηση με την έξοδο στις αγορές, δανείστηκε με υψηλό  επιτόκιο  4,626 (άσχετο αν αυτό είναι καλλίτερο από το 4,95  που δανείστηκε η κυβέρνηση Σαμαρά) και αυτό σημαίνει ζεστό χρήμα για τους τραπεζίτες μέχρι 3 δις ευρώ. Δηλαδή πήραμε ψίχουλα και δόθηκαν εξασφαλισμένα ψηλά κέρδη για τους τραπεζίτες. Άραγε με το αζημίωτο;

7. Με δεδομένα:  
α) τη μη βιωσιμότητα του χρέους,
β) τη μακροχρόνια ύφεση της οικονομίας,
γ) την κατάσταση φτώχειας της πλειοψηφίας των Ελλήνων και
δ)την από-επένδυση και την απαξίωση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας,
η έξοδος στις αγορές, ακόμα και με τους  όρους που επιτεύχθηκε και για τους οποίους ζητωκραυγάζει η κυβέρνηση, εκείνο που φαίνεται ότι πέτυχε, εκτός από το να δώσει φρέσκο και πολύ χρήμα στα διεθνή κοράκια,  είναι να κερδίσει πολιτικό χρόνο, σε βάρος του λαού για να συνεχίσει το γκρέμισμα της χώρας.
Αλλά μέχρι πότε;



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου