Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Η Σοβιετία των τραπεζών

  • 14 Αυγούστου 2017

  • Του Μιχάλη Νικήτα
    Έρχεται Αρμαγεδών για την πρώτη κατοικία…. ΜΕ ΝΟΜΟ ΠΟΥ κατέθεσε στην Βουλή Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Η κυβέρνηση πριν μπει στις διαβουλεύσεις για τα κόκκινα δάνεια άλλαξε τον Κώδικα Δεοντολογίας με τον οποίο οι Τράπεζες θα κρίνουν αν θα χάνεις ή όχι το σπίτι σου ή ακόμα κι αν θα κατάσχουν περιουσία λόγω καταναλωτικών ή άλλου είδους δανείων.
    Με τον νόμο 4336 που ψήφισε η πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών οι προϋποθέσεις που θα τίθενται για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι τέτοιες που χιλιάδες θα μείνουν εκτός.
    Καταρχάς πλέον δεν θα υπάρχει νόμος διότι η ελληνική βουλή ψήφισε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο. Αυτό σημαίνει πως ανάλογα με τις απαιτήσεις των δανειστών την Δευτέρα μπορεί να προστατεύονται οι κατοικίες για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 35,000 ευρώ και την Τρίτη με νέα υπουργική απόφαση το όριο εισοδήματος να πέσει στα 8,000 ευρώ που ήδη απαιτούν οι δανειστές.
    Οι υπουργικές αποφάσεις δεν έχουν την ισχύ νόμου (και γι’ αυτό τον λόγο οι δανειστές αποκαλούν ως αγκάθι το νόμο Κατσέλη) και αλλάζουν ανάλογα με την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης και τα συμφέροντα των δανειστών.
    Μέσα σε αυτή την παγίδα υπάρχουν και οι προϋποθέσεις με τις οποίες ο εκάστοτε υπουργός θα βάζει την υπογραφή του για την προστασία ή μη της πρώτης κατοικίας. Το τρίπτυχο είναι:
    Αντικειμενική αξία, σύνολο της οφειλής και το ετήσιο εισόδημα των δανειοληπτών.
    Τέτοιες προϋποθέσεις δεν υπήρχαν στον νόμο 3869/10 αλλά υπάρχουν τώρα. Για όσους έχουν πάρει δάνειο που ήταν στα οικονομικά τους μέτρα πριν το 2010, μετά την υπουργική απόφαση είναι σίγουρο ότι δεν θα πληρούν την προϋπόθεση του συνόλου της οφειλής προς τις Τράπεζες και θα οδηγούνται έξω από την κατοικία που είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό, βάση της οφειλής, προς την Τράπεζα.
    Προϋπόθεση πλέον για να σώσεις την πρώτη σου κατοικία είναι το ετήσιο εισόδημα σου εάν έχεις. Εδώ έρχεται και παίρνει σάρκα και οστά η πρόταση της Black Rock προς την ΤτΕ όπου δίνει ως λύση να κατάσχει το σπίτι η τράπεζα και να δίνει αντί δόση-ενοικίου ένα ανάλογο με το εισόδημα του χρεοκοπημένου δανειολήπτη. Αν δεν έχει καν εισόδημα τότε την λύση θα την δώσει το Κράτος με το επίδομα ενοικίου υπό την προϋπόθεση να συμμετέχει σε προγράμματα απασχόλησης των 260 ευρώ. Οι γκαρσονιέρες και τα υπόγεια απομακρυσμένων από το κέντρο περιοχών θα έχουν μεγάλη ζήτηση στο άμεσο μέλλον.
    Τέλος στις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις κατασχέσεις καταθέσεων βάζει ο νέος φορολογικός νόμος. Από δω και πέρα- ο νόμος τέθηκε σε ισχύ από τις 23 Απριλίου το Δημόσιο θα μπορεί με το ίδιο κατασχετήριο έγγραφο να εφαρμόζει το μέτρο της κατάσχεσης «εις χείρας πιστωτικού ιδρύματος», για περισσότερους του ενός οφειλέτες του Δημοσίου.
    Στο κατασχετήριο έγγραφο αυτό επισυνάπτεται για τον κάθε οφειλέτη χωριστά, πίνακας στον οποίο αναφέρεται το είδος και το ποσό κάθε οφειλής, καθώς και ο αριθμός και η χρονολογία βεβαίωσής της.
    Τα αποτελέσματα της κατάσχεσης επέρχονται με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου εγγράφου είτε στο κεντρικό κατάστημα του πιστωτικού ιδρύματος είτε σε οποιοδήποτε υποκατάστημα αυτού, χωρίς να απαιτούνται οι πρόσθετες διατυπώσεις και κοινοποιήσεις του νόμου περί ειδικών διατάξεων ανωνύμων εταιρειών, που ορίζει ότι η κατάσχεση στα χέρια τρίτου επιτρέπεται μόνο στο κατάστημα ή υποκατάστημα, όπου υπάρχει η κατάθεση ή άλλη οφειλή προς τον καθ΄ ου η κατάσχεση.
    Η τράπεζα από την πλευρά της υποχρεώνεται σε κοινή δήλωση για όλους τους οφειλέτες του κατασχετηρίου εγγράφου, η οποία όμως θα πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από παραστατικό κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού του κάθε οφειλέτη για διάστημα τουλάχιστον 5 ημερών πριν από την ημερομηνία επίδοσης του κατασχετηρίου εγγράφου και 1 ημέρας έπειτα από αυτήν, άλλως θεωρείται ότι δεν υποβλήθηκε ποτέ δήλωση. Χωρίς άλλη διαδικασία, τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αποδίδουν τα κατασχεθέντα στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση, μέσα σε δέκα μέρες, χωρίς την εμπλοκή δικαστικών αρχών όπως απαιτούνταν μέχρι πρόσφατα.
    Μάλιστα, στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι για τη διαδικασία αυτή δεν καταβάλλονται έξοδα στα πιστωτικά ιδρύματα.
    Ο Μιχάλης Νικήτας είναι μέλος του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου του Ε.ΠΑ.Μ.

     

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου