Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Τι δεν καταλαβαίνεις; του Κώστα Βαξεβάνη

του Κώστα Βαξεβάνη

Ας ξεκινήσουμε από την αιτία του κακού. Από αυτό που οι εγκληματολόγοι θα ονόμαζαν κίνητρο. Η ομάδα των ορκωτών λογιστών η οποία ορίστηκε με βάση τον νόμο 4065/2012, να ελέγξει αναδρομικά το πόθεν έσχες όσων διετέλεσαν υπουργοί από το 1974 ως σήμερα, εντόπισε μια μεγάλη τρύπα στο Πόθεν Έσχες πολύ γνωστού πολιτικού και υπουργού της κυβέρνησης. Οι τραπεζικές του καταθέσεις δεν αντιστοιχούν ούτε στα εισοδήματά του, ούτε σε όσα έλεγε πως έχει ως εισοδήματα ούτε στην... προίκα του. Η ομάδα, έστειλε λοιπόν στις Τράπεζες, αίτημα να ανοίξει η ροή των λογαριασμών του, δηλαδή να δοθούν τα στοιχεία που δείχνουν την κίνηση του χρήματος.

Την είδηση αυτή δημοσιεύσαμε στις 26 Φεβρουαρίου με τον τίτλο «Λαβράκι στο Πόθεν Έσχες». Δεν δημοσιεύσαμε όνομα, όχι γιατί δεν ήταν έγκυρη η πληροφορία, αλλά γιατί μπορούν....
αν θελήσουν να προχωρήσουν σε έναν αποσπασματικό έλεγχο του Πόθεν Έσχες, ο οποίος θα δείξει πως όλα είναι καλά και έτσι έπρεπε να σηκώσουμε όλο το νομικό βάρος μιας απόδειξης που είναι χαμένη σε χαρτιά που δεν θα μας παραδώσουν καν.

Η πρώτη επιβεβαίωση πως είχαμε δίκιο, είχε έρθει από διαρροές και δημοσιεύματα μερικές μέρες μετά. Το σύστημα προφανώς σε ταραχή, άρχισε να διαρρέει μέσω δημοσιογράφων του pay roll, πως ο αναδρομικός έλεγχος για το Πόθεν Έσχες, ήταν ασύμφορος οικονομικά και με αμφίβολα αποτελέσματα.

Δημιουργούσαν δηλαδή τις επικοινωνιακές προϋποθέσεις για την κατάργησή του. Δημοσιοποιήσαμε και αυτή τη μεθόδευση.

Το επόμενο βήμα ήταν να επικοινωνήσουμε επισήμως με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής Γ. Καλατζή και να ζητήσουμε επισήμως τη θέση του τρία πράγματα: 1.αν υπάρχουν ευρήματα στο Πόθεν Έσχες που εκθέτουν σημαίνων κυβερνητικό στέλεχος 2.αν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου όπως ορίζει ο νόμος και 3. Γιατί δεν συνεδριάζει επί μήνες η Επιτροπή της οποίας είναι Πρόεδρος. Ο κύριος Καλατζής δεν θέλησε να μας απαντήσει. Μερικές όμως μέρες μετά, σε ένα νομοσχέδιο που αφορούσε την ΕΛΑΣ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (βουλευτές Ι. Κεφαλογιάννης και Χρ. Γκόκας αντίστοιχα) κατέθεσαν τροπολογία η οποία αφορούσε τον αναδρομικό έλεγχο του Πόθεν Έσχες. Η τροπολογία προέβλεπε κατάργηση του ελέγχου για περίοδο δύο χρόνων πριν την ανάληψη της υπουργίας την οποία προέβλεπε ο νόμος και ήταν απαραίτητος για να βγουν συμπεράσματα, παράταση του ελέγχου του οποίου έπρεπε ήδη να έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα για ένα χρόνο ακόμη και ελαχιστοποίηση των ποινών όσων πιαστούν με ανακριβές Πόθεν Έσχες.

Η προσπάθεια να περάσουν αυτή την τροπολογία ήταν μια δεύτερη επιβεβαίωση όσων είχαμε γράψει. Η προσπάθεια να περάσει η τροπολογία χωρίς να έχει ενημερωθεί και χωρίς να έχει συνεδριάσει η Επιτροπή για τον Έλεγχο του Πόθεν Έσχες, προκάλεσε την αντίδραση του πρώην Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη. Και οι δυο τους είχαν στείλει γραπτά αιτήματα στην Επιτροπή ζητώντας ενημέρωση και εξηγήσεις για την εξέλιξη του ελέγχου.

Μετά τον θόρυβο η τροπολογία αποσύρθηκε.

Στις 20 Μαρτίου όμως, η τροπολογία επανήλθε εκπρόθεσμα και ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ (με εξαίρεση τον Απόστολο Κακλαμάνη) και τη ΝΔ, πέρα από κάθε έννοια Κοινοβουλευτικής λειτουργίας και νομιμότητας. Η συγκυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε μάλλον τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί από την προσπάθειά της να περάσει διάφορες τροπολογίες-ντροπολογίες το τελευταίο διάστημα, για να περάσει και την επίμαχη. Η κοινή γνώμη αδυνατεί πια να καταλάβει για ποιά τροπολογία γίνεται θόρυβος και αγνοεί πως πρόκειται για μπαράζ τροπολογιών που τακτοποιούν “εκκρεμότητες” και παρανομίες.

Από την Πέμπτη, ένας νόμος που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή και αφορά τον δικαιολογημένο έλεγχο του πόθεν Έσχες υπουργών, έχει ακυρωθεί με μια τροπολογία που ψηφίστηκε μαύρα μεσάνυχτα από αυτούς που είχαν ψηφίσει το νόμο. Χωρίς να δοθεί καμιά εξήγηση, χωρίς να τηρηθούν ακόμη και αυτά τα κοινοβουλευτικά προσχήματα. Το όνομα του υπουργού που συγκαλύπτει η νέα τροπολογία, εξηγεί γιατί επιλέγεται το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ενάντια σε κάτι που είναι λογικό και αναγκαίο. Και μια που ακόμη δεν έχει ποινικοποιηθεί το να απευθύνεται κάποιος στην ευστροφία του αναγνώστη, πρόκειται για υπουργό στυλοβάτη της κυβέρνησης, ο οποίος έχει κάνει καριέρα νομοθετώντας υπέρ της διαπλοκής και αποτελεί σίγουρα χοντρό λαβράκι που θα πέσει στα χέρια των εισαγγελέων αν δεν εκλεγεί αυτή τη φορά. Τι δεν καταλαβαίνεις;

από το «Κουτί της Πανδώρας»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου