Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Πάρε ότι θέλεις ... καναλάρχη


της Ματίνας Παπαχριστούδη

Δεν έμεινε απολύτως τίποτα που να μην έχουν αρπάξει τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Τίποτε που να μην τους έχουν χαρίσει. Όλα όσα θα καθορίσουν στο μέλλον την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών και τη χειραγώγηση τους, τους έχουν παραδοθεί.

Γ' αυτή την τελευταία υπηρεσία τους, ειδικά οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών που, όπως είναι γνωστό είναι τα εκδοτικά συμφέροντα, αμείφθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια πλουσιοπάροχα.

Aς ξεκινήσουμε από την τελευταία προσφορά του συστήματος στους καναλάρχες. Τον τηλετζόγο. Με μια ρύθμιση του Ευγένιου Γιαννακόπουλου, συνεργάτη επί πολλών ετών του Ευάγγελου Βενιζέλου, τα λεγόμενα παιχνίδια απάτης αυτά για τα οποία μπήκε φυλακή πριν από χρόνια ο καναλάρχηε Β. Χρηστίδης, «νομιμοποιήθηκαν» στην τηλεόραση.

Σαν έτοιμα από καιρό τα τηλεοπτικά κανάλια παρέδωσαν ολόκληρες ζώνες προγράμματος
στα παιχνίδια απάτης-κονσέρβα τα οποία κλέβουν... απευθείας και στα ίσα τους «αφελείς» ή πωρωμένους τζογαδόρους. Σημασία δεν έχει αν θα κερδίσει ο αφελής τα 1.000 ευρώ που του τάζουν. Σημασία έχει πως θα αναγκαστεί να τηλεφωνήσει πολλές φορές και να περιμένει πολλή ώρα στη γραμμή για να βγει στον αέρα. Η τηλεφωνική αυτή γραμμή είναι υψηλής χρέωσης από την οποία κερδίζει ο πάροχος δικτύου, δηλαδή ο ΟΤΕ, ο ΑΝΤ1 που έχει ιδιωτική εταιρία, ο Alpha που επίσης έχει ιδιωτική εταιρία, το Mega που κι αυτό έχει τις εταιρίες των μετόχων του. Το κράτος, μάλλον, δεν θα πάρει τίποτα, γιατί οι φόροι αυτοί μπαίνουν γενικά στον... πάγο. Και τα κανάλια παίρνουν το μερτικό τους από το υψηλό ενοίκιο προς τις εταιρίες παραγωγής των τηλεπαιχνιδιών.

 Μία από από αυτές υποστήριξε πως έχει ημερήσια έσοδα ύψους 79.000 ευρώ! Για το παραπάνω δώρο αντέδρασε το ΕΣΡ Αυτό το όργανο που αποδέχθηκε το ρόλο το λογοκριτή και του «τροχονόμου» για απόψεις που δεν βολεύουν την κυβέρνηση και την καθεστηκυία τάξη, το όργανο που παρανόμως βρίσκεται στη θέση του για 12 ολόκληρα χρόνια, αντέδρασε επειδή του πήραν... αρμοδιότητες. Δεν έχει καταλάβει πως πλέον δεν έχει καμία αρμοδιότητα, εκτός από το να κρατά την καρέκλα του και το μισθό του.

Η κατάργησή του ως ανεξάρτητη Αρχή παρέμβασης ήταν ένα ακόμη δώρο προς τους καναλάρχες. Δεν θυμούνται πολλοί πως τα ιδιωτικά κανάλια πριν από δέκα χρόνια είχαν προσφύγει εναντίον του, ζητώντας στα παρασκήνια να χαμηλώσει τους στόχους του ως παρεμβατικό όργανο στην αγορά. Ο επί 12ετίας πρόεδρός του, τους έκανε τη χάρη, το ίδιο και το πολιτικό όργανο της Βουλής, αρμόδιο για το ΕΣΡ.

Η κρατική τηλεόραση που μπερδευόταν στα πόδια και στις ορέξεις των καναλαρχών, επίσης εξαφανίστηκε. Η ΕΡΤ είναι παρελθόν για τα ιδιωτικά κανάλια και η ΝΕΡΙΤ θα λειτουργεί ως παράρτημα ρουσφετιών και αναθέσεων σε ημετέρους. Ούτε αυτό δεν τους φτάνει.. Όπως, όμως, διαφαίνεται, θέλουν και στοχεύουν να πάρουν-με ακριβό ενοίκιο βεβαίως- το τεχνικό δίκτυο της ΝΕΡΙΤ. Από εκεί, δηλαδή, που η ΕΡΤ είχε 1.000 πομπούς σε όλη τη χώρο τώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε δέκα. Οπότε τα ιδιωτικά κανάλια, μέσω της κοινής τους εταιρείας της Digea θέλουν κι αυτό το κομμάτι της τεχνικής υποστήριξης.

Ο νέος «νταβατζής», για να θυμηθούμε τους πολιτικούς όρους της δεκαετίας του '90, είναι πλέον η εταιρία που θα λειτουργεί και θα διαχειρίζεται τα δίκτυα Κι αυτή ανήκει στα ιδιωτικά κανάλια που είναι ταυτόχρονα και πελάτες της. Αυτή η εταιρία, η Digea, πήρε τζάμπα κυριολεκτικά όλες τις ψηφιακές συχνότητες της χώρας τις οποίες και θα νοικιάζει πανάκριβα σε όσους θέλουν να εκπέμψουν οποιοδήποτε πρόγραμμα ή υπηρεσία.

Περιττό να προσθέσουμε πάλι πως οι μέτοχοι της διαθέτουν κανάλια που λειτουργούν χωρίς άδεια από το 1991! Ίσως, επίσης, να είναι περιττό να συμπληρώσουμε πως η τελευταία πράξη στο χώρο της ψηφιακής τηλεόραση είναι η τροπολογία που νομιμοποιεί στα χωρίς άδεια τηλεοπτικά κανάλια τις παράνομες κεραίες ανά την Ελλάδα. Κεραίες που τώρα θα μπορούν να μεταβιβάζουν στην κοινή τους εταιρεία την Digea.
από το «Δρόμος της Αριστεράς» μέσω του «Βαθύ Κόκκινο»

http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου